Sernik łaciaty czekoladowo-pomarańczowy

4.45 (181 ocen)

Smak ciasta czekoladowego świetnie komponuje się z puszystą masą serową wzbogaconą smakiem pomarańczy

Składniki:

  • Wymiary blachy :24/35cm

    Ciasto:
    250g margaryny
    2 szkl maki
    1szkl cukru
    4 jajka
    3 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek wody

    Masa serowa:
    800g sera
    100g masła
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1i1/3 szkl cukru
    aromat pomarańczowy
    100g kandyzowanej skórki pomarańczy

    Dodatkowo:
    150g czekolady mlecznej
    4-5 łyżek śmietany 30% ewentualnie mleka
    50g kandyzowanej skórki pomarańczy

Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik łaciaty czekoladowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę , wodę , kakao rozpuścić , cały czas mieszając zagotować , gotować na wolnym ogniu około 3-5 minut , wystudzić
  • 2. Do wystudzonej masy dodać żółtka , zmiksować , wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wymieszać , białka ubić , delikatnie połączyć z ciastem
  • 3. Ser zmiksować blenderem lub zmielić , dodać rozpuszczone i wystudzone masło , żółtka , cukier , aromat , mąkę , całość dokładnie zmiksować , z białek ubić pianę , dodać do sera , na koniec dodać skórkę pomarańczy
  • 4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto na ciasto łyżka wykładać porcje sera , piec 60minut w 175*C
  • 5. Czekoladę połamać , dodać śmietankę , rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej , polać wystudzone ciasto , udekorować skórką pomarańczy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Sery Ser biały Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować