Łabędzi Puch

  • wyświetlono: 1617 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Ciasto Pięknie się prezentuje,jest Proste i Tanie,zaintrygowała mnie Masa Bułkowo-Kokosowa,więc postanowiłam przetestować przepis,który pochodzi ze strony Przepisy Joli.

Zdjęcie do publikacji.
  • 32 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25x36 cm

Biszkopt:

5 jajek L
1 szkl.mąki pszennej z czubkiem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
szczypta soli

Masa Bułkowo-Kokosowa:

2 bułki kajzerki
3 szkl.mleka
pół szkl.cukru
paczka cukru waniliowego
100 g wiórek kokosowych
250 g masła lub margaryny w temp.pokojowej

Posypka:

1 łyżka masła
100 g wiórek kokosowych
pół szkl.cukru

Dodatkowo:

słoiczek dżemu z jagód lub z czarnej porzeczki
pół szkl.wody
3 łyżki likieru kokosowego

Sposób przygotowania przepisu:

Łabędzi Puch

  • Ciasto.1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,odkładamy mikser,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy wierzch,wstawiamy do piekarnika,pieczemy w temp.180 C przez 25-30 min.do tzw."suchego patyczka".
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy od razu do góry dnem,ściągamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Ciasto.2. Po przestygnięciu biszkopt przekroić na 2 blaty.
    Bułki rozdrobnić na mniejsze kawałki,wrzucić do miseczki i zalać 2 szkl.mleka,odstawić na chwilę,żeby dobrze namiękły,
  • Ciasto.3. następnie rozdrobnić je widelcem na papkę,wsypać wiórki,wymieszać.
  • Ciasto.4. Pozostałe mleko zagotować z cukrami,dodać masę bułkowo-kokosową,
  • Ciasto.5. gotować na małym ogniu cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
    Masę wystudzić do temp.pokojowej.
    Miękkie masło
  • Ciasto.6. ubić na puch,dodawać łyżkami wystudzoną masę bułkowo-kokosową aż do wykończenia,powstanie gładka masa.
    Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem,posmarować dżemem
  • Ciasto.7. i wyłożyć 2/3 masy,przykryć drugim blatem biszkoptu,nasączyć górę,rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami(wiórki,masło i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia,cały czas mieszając). Ciasto włożyć do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze jest następnego dnia,likier kokosowy można zastąpić wodą z cytryną i cukrem do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokremDeserdżemweekendwiórkikokosoweciastaprzekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowy kawałeczek puchu

Dodane przez: Sylwia7

CIASTO ŁABĘDZI PUCH

Dziś mam dla Was ciasto. Jedno...

image-0kyqi2s

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Łabędzi puch

Przepis pochodzi ze starego zeszytu...

Łabędzi puch

Dodane przez: celkapatelka

Ciasto Łabędzi puch

Pierwszy raz jadłam ciasto z masą...

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto łabędzi puch

Ciasto z pysznym kremem kokosowym...

Labedzi puch

Dodane przez: elka-1989

Ciasto Łabędzi puch

Kokosowe ciasto ktore rozplywa...

image-1u9h3h1

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Łabędzi puch

Polecam pyszne ciasto do popołudniowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE