Łabędzi Puch

4.48 (194 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto Pięknie się prezentuje,jest Proste i Tanie,zaintrygowała mnie Masa Bułkowo-Kokosowa,więc postanowiłam przetestować przepis,który pochodzi ze strony Przepisy Joli.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Biszkopt:

    5 jajek L
    1 szkl.mąki pszennej z czubkiem
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl.cukru
    szczypta soli

    Masa Bułkowo-Kokosowa:

    2 bułki kajzerki
    3 szkl.mleka
    pół szkl.cukru
    paczka cukru waniliowego
    100 g wiórek kokosowych
    250 g masła lub margaryny w temp.pokojowej

    Posypka:

    1 łyżka masła
    100 g wiórek kokosowych
    pół szkl.cukru

    Dodatkowo:

    słoiczek dżemu z jagód lub z czarnej porzeczki
    pół szkl.wody
    3 łyżki likieru kokosowego
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,odkładamy mikser,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy wierzch,wstawiamy do piekarnika,pieczemy w temp.180 C przez 25-30 min.do tzw."suchego patyczka".
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy od razu do góry dnem,ściągamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Ciasto. 2. Po przestygnięciu biszkopt przekroić na 2 blaty.
    Bułki rozdrobnić na mniejsze kawałki,wrzucić do miseczki i zalać 2 szkl.mleka,odstawić na chwilę,żeby dobrze namiękły,
  • Ciasto. 3. następnie rozdrobnić je widelcem na papkę,wsypać wiórki,wymieszać.
  • Ciasto. 4. Pozostałe mleko zagotować z cukrami,dodać masę bułkowo-kokosową,
  • Ciasto. 5. gotować na małym ogniu cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
    Masę wystudzić do temp.pokojowej.
    Miękkie masło
  • Ciasto. 6. ubić na puch,dodawać łyżkami wystudzoną masę bułkowo-kokosową aż do wykończenia,powstanie gładka masa.
    Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem,posmarować dżemem
  • Ciasto. 7. i wyłożyć 2/3 masy,przykryć drugim blatem biszkoptu,nasączyć górę,rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami(wiórki,masło i cukier podsmażyć na patelni do zrumienienia,cały czas mieszając). Ciasto włożyć do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze jest następnego dnia,likier kokosowy można zastąpić wodą z cytryną i cukrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
łabędzi puch

To może cię zainteresować