Łabędzi puch

  • wyświetlono: 1688 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Na imprezach w gronie rodziny, do kawy czy herbaty nie może zabraknąć ... dobrego ciasta ! Dziś przepis na bardzo smaczne ciasto, z lekko kwaskowym dżemem i słodkim kremem kokosowym z bardzo nietypowym składnikiem, a mianowicie: czerstwymi kajzerkami ! :P

AnkaFiranka
  • 100min

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
2/3 szkl. mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej (szklanka o pojemności 250 ml)
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
Krem kokosowy:
2 czerstwe kajzerki
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
100 g wiórków kokosowych
200 g margaryny
Poncz:
1 szkl. przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ekstraktu z cytryny
Posypka:
70 g wiórków kokosowych
2 łyżki margaryny
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki (lub inny kwaśny)

Sposób przygotowania przepisu:

Łabędzi puch

  • 1. Biszkopt:
    Zanim jednak przystąpimy do pieczenia należy wyjąć jajka jeśli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę ze szczyptą przesiewamy dwukrotnie.

    Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po 1 żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników

    Dno formy o wymiarach 24 x 30 cm (lub podobnych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 35 - 40 minut.

    Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia.

    Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy od papieru.
  • 2. Krem kokosowy:
    Bułki wkładamy do naczynia i zalewamy 1,5 szklanki mleka i odstawiamy na ok. 30 min. Gdy bułki dobrze namiękną rozdrabniamy je widelcem lub miksujemy blenderem. Do drugiego garnka wlewamy pozostałe 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i gdy zacznie się gotować dodajemy masę bułkową i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 7-8 min., cały czas mieszając, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

    Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po łyżce wystudzonej masy bułkowo - kokosowej.
  • 3. Poncz:
    Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą.
  • 4. Posypka:
    Wiórki kokosowe, masło i cukier przekładamy na patelnię i smażymy je mieszając od czasu do czasy, aż wiórki nabiorą złotego koloru. Posypkę kokosową odstawiamy do przestygnięcia.
  • 5. Wykonanie całości:
    Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Dolny blat nasączamy połową przygotowanego ponczu. Następnie na wierzch biszkoptu rozsmarowujemy kilka łyżek dżemu, a na niego wykładamy 3/4 kremu kokosowego. Na krem kładziemy drugi blat biszkopta, nasączamy pozostałym ponczem, smarujemy dżemem, pozostałym kremem, a wierzch posypujemy równo posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylawiórki kokosowePrzekładaniecprzekładanez wiórkamiz dżemem porzeczkowymz kwaśnymdżememwykorzystanie twardych bułekz bułkamiz kajzerkamiz kajzerkąz kremem kokosowymciekawynietypowytajemniczy składnik

Komentarze

Podobne przepisy

tort nowa wersja

Dodane przez: Babcia Tereska

BIAŁY PUCH

Inspirację do tego tortu znalazłam...

biały puch

Dodane przez: anjahehe

Biały puch

Ciasto śliczne, zachęcające i bardzo...

Puch Łabędzia

Dodane przez: mili18

Puch Łabędzia

uczta dla podniebienia

image-0dayw9c

Dodane przez: BOCHEŃSKA SYLWIA

ŚNIEŻNY PUCH

Pyszne i szybkie ciasto

Dodane przez: karciaa6637

Łabędziowy puch

Przy tym ciachu możemy sie rozkoszować...

Biały puch

Dodane przez: kasiunia860

Biały puch

Ciasto jest słodkie i przepyszne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE