Łabędzi puch

  • wyświetlono: 2649 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Początkowo nie byłam do tego ciasta przekonana, ponieważ do masy dodaje się namoczone kajzerki, więc wydawało mi się, że smak ciasta będzie dziwny...ale okazało się, że ciacho jest naprawdę pyszne! Lekkie i rozpływające się w ustach...Ciasto połączone jest z dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje delikatnej nuty kwaskowatości. Zachęcam do spróbowania. Przepis zaczerpnięty ze strony przepisyjoli.

P1040742 (3)
  • 15 porcje
  • 60min

Składniki

biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżka,

masa:
mleko 3 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
kajzerki czerstwe 2 szt,
wiórka kokosowe 10 dag,
masło 200 g,

posypka:
kokos 10 dag,
masło 1 łyżka,
cukier 0,5 szklanki,

do nasączenia:
woda ok 0,5 szklanki,
sok z cytryny 2 łyżki,

dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,

Sposób przygotowania przepisu:

Łabędzi puch

  • 1. Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170-180 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy z wysokości 30 cm i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie biszkopt obkrawamy w około, odwracamy na drugą stronę, ściągamy papier i przekrawamy na pół.
    Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy namoczone bułki z kokosem i gotujemy przez 5 min. Masę kokosowo- bułkową odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas masę należy pomieszać. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kokosowo- bułkową. Dolny blat biszkopta nasączamy połową wody z sokiem z cytryny, następnie smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy 3/4 masy kokosowej, przykrywamy go górną częścią biszkopta, którą również musimy nasączyć i wykładamy pozostałą masę.
    Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy wiórka kokosowe oraz cukier i prażymy do momentu aż wiórka zrobią się złociste. Posypkę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy nią ciasto i lekko ją wgniatamy w masę. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokokosdżemporzeczkaCzarnapuchłabędzi

Komentarze

Podobne przepisy

Labedzi puch

Dodane przez: elka-1989

Ciasto Łabędzi puch

Kokosowe ciasto ktore rozplywa...

łabędzi puch

Dodane przez: ruda84

ciasto Łabędzi Puch

ciasto jest szczególne bo do masy...

Gotowy kawałeczek puchu

Dodane przez: Sylwia7

CIASTO ŁABĘDZI PUCH

Dziś mam dla Was ciasto. Jedno...

image-0kyqi2s

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Łabędzi puch

Przepis pochodzi ze starego zeszytu...

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto łabędzi puch

Ciasto z pysznym kremem kokosowym...

image-1u9h3h1

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Łabędzi puch

Polecam pyszne ciasto do popołudniowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE