Ciasto łabędzi puch

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto biszkoptowe z kremem do którego dodajemy kajzerki

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Krem: 2 bułki kajzerki
    3 szklanki mleka
    1 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    100 g wiórków kokosowych
    200 g masła
    Do nasączenia: 1 łyżeczka aromatu waniliowgo
    3/4 szkl wody
    2 łyżki wodki
    Dodatkowo: słoik dżemu z czerwonej porzeczki
    3 – 4 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie ucierając już łyżką dodajemy żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 35x 24 cm. Pieczemy w do 160st ok 35-40 minut
  • 2. Krem: Bułki zalewamy 2 szklankami mleka i odstawiamy. Kiedy napęcznieją blendujemy je na papkę razem z mlekiem, w którym się moczyły. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła, gotujemy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce masy z bułkami.
  • 3. Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki, nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy; przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

Porady

biszkopt można upiec dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować