Kutia z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wigilijny wieczór danie z dodatkiem maku jest u mnie obowiązkowe. Są to pierogi, kluski z makiem lub tradycyjna kutia. W tym roku poeksperymentowałam właśnie kutią i przygotowałem ją na bazie kaszy jaglanej. Efekt przepyszny, więc polecam.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 150 gram sparzonego i ostudzonego maku,
    • 180 gram bakalii ( u mnie morele, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, figi, śliwka kalifornijska oraz skórka z pomarańczy),
    • Olejek migdałowy na zapach,
    • Około 80 gram masła,
    • Miód do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia

Kutia z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana kasza 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
  • zmielony mak 2. Między czasie mak mielimy 2 razy.
  • przygotowane bakalie 3. Morele kroimy w kostkę, orzechy grubo siekamy, figi oraz śliwki kroimy w paseczki.
  • przysmażanie maku 4. Morele kroimy w kostkę, orzechy grubo siekamy, figi oraz śliwki kroimy w paseczki.
  • dodanie kaszy do maku 5. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak oraz bakalie. Gdy składniki się ogrzeją dodajemy kaszę. Całość razem przysmażamy do momentu jak kasza będzie ciepła. Między czasie słodzimy kutię do smaku miodem oraz dodajemy olejek migdałowy. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kasza jaglana Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować