Świąteczna kutia

0 (0 ocen)

Po raz pierwszy wykonałam kutie i jestem bardzo mile zaskoczona:). Smakuje pysznie. Oczywiście sami możemy regulować ilość maku, czy bakalii. Wszystko zależy od naszych i domowników gustu. Danie jak najbardziej polecam, jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki na 7 porcji:
    • 350 gram pszenicy, suchej, oczyszczonej
    • 300 gram zmielonego 2 x maku,
    • 400 gram bakalii ( u mnie morele, orzechy, figi, śliwka kalifornijska, rodzynki, żurawina),
    • 8 dag masła,
    • 3-4 łyżki miodu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia

Świąteczna kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pszenica przed gotowaniem 1. Pszenice namaczamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Może to trwać nawet godzinę.
  • ugotowana pszenica 2. Gotową przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy i studzimy.
  • przygotowane bakalie 3. Między czasie jak pszenica się gotuje przygotowujemy bakalie. Grubsze takie jak figi, morele, czy orzechy kroimy na mniejsze części.
  • dodanie bakalii 4. W garnku rozpuszczamy mało. Do rozpuszczonego dodajemy mak, bakalie oraz miód. Całość podgrzewamy.
  • dodanie pszenicy 5. Do ciepłego maku dodajemy pszenicę. Kutie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku miodem.
    Gotową studzimy. Podajemy udekorowaną skórką z mandarynki lub pomarańczy.

Porady

Kutie można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować