Kutia białoruska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To potrawa szczególnie popularna w kuchni białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, a także w Polsce na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Gospodynie z dawnych Kresów Wschodnich często też przygotowywali kutię z pęczakiem, a w dzisiejszych czasach nawet z ryżem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy
    1 szklanka maku
    ½ szklanki rodzynków
    ½ szklanki orzechów włoskich
    1/3 szklanki żurawiny
    1/3 szklanki moreli
    4 łyżki płynnego miodu
    1 szklanka mleka
    50ml likieru amaretto
    50ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia

Kutia białoruska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę opłukać, zalać wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia opłukać jeszcze raz, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.
    Likier podgrzać mocno, zalać nim rodzynki i żurawinę, odstawić na noc.
    Mak wsypać do gotującego się mleka, gotować 3-4 minuty, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia, a następnie zemleć dwukrotnie na drobnym sitku.
    Orzechy podprażyć na suchej patelni, usunąć skórki, pocierając je delikatnie w dłoniach. Orzechy posiekać.
    Morele pokroić w kostkę.
    Pszenicę, mak, bakalie, śmietankę i miód wymieszać, kutię przełożyć do miseczki. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Porady

Zamiast pszenicy można ugotować pęczak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować