Nowa wersja tradycyjnej potrawy świątecznej czyli kutia na bazie ugotowanej kaszy jaglanej, serdecznie zapraszam i polecam:)
Składniki:
160 g ugotowanej kaszy jaglanej
15 g żurawiny suszonej
15 g rodzynek
5 g sezamu
20 g orzechów laskowych łuskanych
10 g maku
10 g melasy
20 g skórki pomarańczowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Aromat pomarańczowy
Kutia z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać 1 szklanką wrzątku i gotować około 30 minut. Zdjąć z ognia i przecedzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać ekstrakt waniliowy, melasę i miksować około 3-4 minuty.
2.Przełożyć do miski i ostudzić.Do dużej miski przełożyć kaszę jaglaną, dodać zmiksowany mak. Następnie dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sezam.Orzechy lekko posiekać. Dodać do miski. Doprawić 2-3 kroplami aromatu i całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!
Komentarze