Kutia wigilijna z kaszą jaglaną

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Zerwałam z tradycją i zamiast pszenicy użyłam do przygotowania kutii kaszy jaglanej. Kutia jest przez to bardziej nowoczesna i zdrowsza. Moja ma także nowy wymiar, bo zamiast jednolitej brei zrobiłam zgrabne kulki. Kulki można podawać na ciepło lub na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    • 5 łyżek masy makowej gotowej
    • 2 łyżki miodu
    • 1 szklanka różnych posiekanych bakalii - morela, orzechy włoskie, suszona gruszka, płatki migdałowe, rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia

Kutia wigilijna z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotować kaszę jaglaną na sypko z dodatkiem szczypty soli.
    • Wymieszać ciepłą, odcedzoną kaszę z masą makową, miodem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami włoskimi, suszonymi morelami i gruszkami.
    • Zwilżonymi dłońmi formować kule, trochę większe niż orzech włoski.
    • Każdą kulę udekorować bakaliami wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować