Kurczak z odświętnym farszem

0 (0 ocen)

Pyszny i soczysty kurczak nadziany po brzegi farszem z mięsa, grzybów i kapusty. Pieczony sosie własnym był bardzo aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • 1 kurczak kukurydziany (ok 1,80kg)
    600g mięsa rosołowego z kurczaka
    150g kiszonej kapusty
    70g grzybów leśnych
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    ok 15g miękkiego masła
    Przyprawy:
    sól morska
    pieprz kolorowy
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak z odświętnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie luzujemy za pomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi.
    Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód, by farsz nam nie "uciekł".
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować