Kurczak z farszem warzywnym

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Palce lizać

Składniki:

  • • Ok. 1 kg kurczak,
    • 1 łyżka octu balsamicznego,
    • Sól, pieprz, ostra papryka,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • Oliwa z oliwek,
    Farsz:
    • ½ cebuli,
    • 4-5 pieczarek,
    • 1/3 puszki kukurydzy,
    • ¼ małej papryki czerwonej,
    • 2-3 plasterki ostrej żółtej papryki ( jeśli lubimy ostre dania),
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • 1 łyżeczka natki pietruszki,
    Dodatkowo:
    • 3-4 pieczarki pokrojone na ćwiartki,
    • 3-4 ziemniaki pokrojone na ćwiartki,
    • 1 marchewka,
    • 2 paski papryki czerwonej,
    • ½ pokrojonej cebuli,
    • 2 plasterki cukinii,
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z farszem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, obieramy ze skóry i osuszamy. Na zewnątrz i w środku nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, octem balsamicznym, posypujemy sola, pieprze, ostrą papryka . Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  • 2. Farsz:
    Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryką również drobno kroimy. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy kukurydzę, 2-3 plasterki ostrej żółtej papryki i doprawiamy do smaku.
  • 3. Kurczaka nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami aby się nie rozleciał ( można związać nitką).
    Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z pozostałymi przygotowanymi warzywami.
    Pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 °C. Podajemy w upieczonymi razem warzywami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować