Kurczak z farszem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, obieramy ze skóry i osuszamy. Na zewnątrz i w środku nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, octem balsamicznym, posypujemy sola, pieprze, ostrą papryka . Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
2.Farsz:
Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryką również drobno kroimy. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy kukurydzę, 2-3 plasterki ostrej żółtej papryki i doprawiamy do smaku.
3.Kurczaka nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami aby się nie rozleciał ( można związać nitką).
Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z pozostałymi przygotowanymi warzywami.
Pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 °C. Podajemy w upieczonymi razem warzywami.
Smacznego!
Komentarze