Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowy sos śmietanowy a w nim soczysty kurczak z czosnkową nutą, aromatyczne kurki i zielony szpinak. Całość podana z kluseczkami lub ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w przygotowaniu obiad.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kurek
    podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyncze
    3 ząbki czosnku
    mąka ziemniaczana do obtoczenia
    2 łyżki oliwy
    2 cebulki szalotki
    1 łyżeczka masła
    200 g szpinaku
    150 ml śmietanki 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.
    Filet z kurczaka pokroić w poprzek w około centymetrowej grubości kotleciki. Doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.
    Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć kurki prze kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.
    Na patelnię po kurkach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowana wcześniej pierś kurczaka na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem kurki oraz szpinak. Przemieszać aż szpinak zwiędnie. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.

    Serwować z gotowanymi warzywami orz ziemniakami lub kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować