Kremowy sos śmietanowy a w nim soczysty kurczak z czosnkową nutą, aromatyczne kurki i zielony szpinak. Całość podana z kluseczkami lub ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w przygotowaniu obiad.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g kurek
podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyncze
3 ząbki czosnku
mąka ziemniaczana do obtoczenia
2 łyżki oliwy
2 cebulki szalotki
1 łyżeczka masła
200 g szpinaku
150 ml śmietanki 18%
Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.
Filet z kurczaka pokroić w poprzek w około centymetrowej grubości kotleciki. Doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć kurki prze kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelnię po kurkach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowana wcześniej pierś kurczaka na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem kurki oraz szpinak. Przemieszać aż szpinak zwiędnie. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Serwować z gotowanymi warzywami orz ziemniakami lub kluseczkami.
Komentarze