Delikatne mięso, z pysznym i aksamitnym sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.
Kurczak w sosie śmietanowym z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na minimum 20minut. Następnie podsmażyć je na oleju, odstawić.
Cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchewkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso, zalać bulionem, chwilę dusić, by mięso zmiękło.
Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę. Mieszać do połączenia. Sos dodać do mięsa, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Komentarze