Kurczak w sosie śmietanowym z marchewką

4.33 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aksamitnym sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    1 cebula
    1 marchewka
    1 szklanka bulionu
    200g śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    Koperek
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Kurczak w sosie śmietanowym z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na minimum 20minut. Następnie podsmażyć je na oleju, odstawić.
    Cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w kostkę.
    Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchewkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso, zalać bulionem, chwilę dusić, by mięso zmiękło.
    Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę. Mieszać do połączenia. Sos dodać do mięsa, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.
    Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować