Smaczne danie obiadowe jak również super się sprawdzi na ciepłą kolację czy spotkanie rodzinne
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 pory biała część
0,5 kg pieczarek
2 cebule
Pęczek natki pietruszki
Serek śmietankowy z ziołami 150 g
400 g makaronu świderki
Olej
Sól pieprz do smaku
Przyprawa do kurczaka
Zioła prowansalskie
Kurczak w sosie porowo-pieczarkowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora i cebulę obierz i pokrój w pół plasterki, pieczarki obierz opłucz i pokrój w kostkę.
Pierś opłukaj pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej dodaj pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawą, podsmaż razem z cebulą, dodaj pora i pieczarki, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, smaż około 20 minut.
Całość zalej wodą zagotuj. Dodaj serek oraz pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia serka.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodaj do sosu.
Wymieszaj do połączenia składników.
Komentarze