Kurczak w sosie porowo-pieczarkowo-śmietankowym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne danie obiadowe jak również super się sprawdzi na ciepłą kolację czy spotkanie rodzinne

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    2 pory biała część
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    Pęczek natki pietruszki
    Serek śmietankowy z ziołami 150 g
    400 g makaronu świderki
    Olej
    Sól pieprz do smaku
    Przyprawa do kurczaka
    Zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Makaron z kurczakiem

Kurczak w sosie porowo-pieczarkowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora i cebulę obierz i pokrój w pół plasterki, pieczarki obierz opłucz i pokrój w kostkę.
    Pierś opłukaj pokrój w paski.
    Na patelni rozgrzej olej dodaj pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawą, podsmaż razem z cebulą, dodaj pora i pieczarki, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, smaż około 20 minut.
    Całość zalej wodą zagotuj. Dodaj serek oraz pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia serka.
    Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodaj do sosu.
    Wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować