Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Właściwie zwykłe udka kurczaka, a jednak niezwykłe w smaku. Przez dodanie kilku cząstek pomarańczy mięso i sos smakują rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • udka kurczaka – 2 szt.
    pomarańcza – 1 szt.
    cebula – 1 szt.
    papryka czerwona – 1 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    pomidory krojone w puszce – 1 puszka
    świeży rozmaryn – kilka igiełek
    świeże oregano – kilka gałązek
    papryczka chili – 1/2 szt.
    olej rzepakowy – 2 łyżki
    słodka papryka - 1 łyżeczka
    pieprz czarny grubo mielony – 1/4 łyżeczki
    sól morska – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku 1. Udka opłukać, dokładnie osuszyć, posolić, popieprzyć i odstawić ma 3 godziny do zamarynowania.
  • 2. Warzywa obrać, opłukać i pokroić.
  • Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku 3. Następnie mięso ponownie osuszyć, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni grillowej.
  • 4. Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wlać pozostały olej, włożyć cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać podsmażone mięso, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • Kurczak w pomarańczach po hiszpańsku 5. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w paski paprykę oraz dokładnie wyszorowaną i pokrojoną na cząstki pomarańczę. Całość dusić bez pokrywki, aż sos zgęstnieje.
  • 6. Mięso podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso Pomarańcze Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować