kurczak po hiszpańsku...

4.46 (181 ocen)

świetny i szybki sposób na kurczaka wystarczy 35-40 minut i gotowe, a sos smakuje obłędnie. Robiłam go ze 4 lata temu ale teraz odświeżam przepis i zdjęcie

Składniki:

  • 4 nogi kurczaka bez skóry
    2 łyżki oliwy
    2 cebule
    2 czerwone papryki pocięte w paski
    3 ząbki czosnku, zmiażdżone
    puszka pomidorów krojonych
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka cayenne
    2 łyżeczki pasty pomidorowej
    1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (oregano, tymianek, estragon)
    1 pomarańcza ze skórką pokrojona na ósemki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po hiszpańsku... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron; wyjmujemy i odstawiamy na bok.
    ...
  • 2. Na oliwie po smażeniu kurczaka dajemy pokrojoną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę i smażmy około 5 minut, mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, cayenne, pomidory z puszki, pastę pomidorową i zioła.
  • 3. Gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy kurczaka i obkładamy go cząstkami umytej i pokrojonej pomaranczy.
    Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut aż mięso będzie miękkie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować