marokański kurczak w pomarańczach

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Danie idące w parze z pomarańczowym odcinkiem 'Przyjaźni od kuchni'. Mieszanka wspaniałych smaków, w sam raz dla wielbicieli oryginalnych połączeń.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pałki kurczaka: 3 sztuki
    - czarne oliwki bez pestek: 15 sztuk
    - sok pomarańczowy: 150 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - oliwa lub olej roślinny: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - pomarańcze: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marokański kurczak w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy. Obierami i kroimy w prastry pomarańcze. Sok mieszany z kurkumą i doprawiamy solą do smaku.
  • 2. Obsmażamy na oliwie pałki, tak by dobrze się zarumieniły. Dajemy im odpocząć i na tej samej patelni dusimy cebulę i czosnek drobno pokrojone. Dodajemy na ostatnie 5 minut oliwki i plastry pomarańczy.
  • 3. Zalewamy sokiem. Dusimy około 10 min. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pałki, Zalewamy sokiem z owocami i oliwkami.
  • 4. Umieszczamy w piekarniku na 30 minut, w temp. 180 stopni, lub do momentu w krótym kurczak będzie dobry. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarne oliwki Kurczak Kurkuma Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować