Kurczak po hiszpańsku

5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

"Pollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • po 4 udka i podudzia kurczaka
    100 g szynki serrano
    1 cebula
    2 średnie czerwone papryki
    400 g pomidorów
    10 ml czerwonego wina
    30 ml bulionu drobiowego
    1 łyżka słodkiej papryki
    olej
    sól
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po hiszpańsku 1. Udka i podudzia umyłem i osuszyłem. W brytfance rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim szynkę serrano. Wyjąłem i odłożyłem. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem kurczaka. Także wyjąłem i odłożyłem. Cebulę i paprykę pokroiłem w cienkie plasterki a pomidory w kostkę. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować