Kurczak w marchewce

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jest to potrawa jedno garnkowa i bardzo smaczna.

  • Łatwy

Składniki:

  • - udka kurczaka: 3 sztuki
    - kostka rosołowa drobiowa: 1 sztuka
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - marchew (duże marchewki): 2 sztuki
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - seler (bardzo malutki lub kawałek większego): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - zielona pietruszka: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka po umyciu i osuszeniu, podzielić na mniejsze kawałki natrzeć kostką roztartą z oliwą, posypać majerankiem i zostawić na 2-3 godz.
  • kurczak w marchewce 2. Po tym czasie mięso podsmażyć najlepiej na patelni bez tłuszczu bo kurczak ma wyjątkowo tłuszczu sam w sobie. Podsmażone na złoty kolor mięso zdjąć z patelni, a na tłuszcz który zostanie na patelni wrzucić marchewkę pokrojoną w plasterki, seler w kostkę, cebulę w piórka i na koniec ziemniaki pokrojone w plastry, wszystko posypać solą i pieprzem.
  • kurczak w marchewce 3. Na wierzchu ułożyć podsmażone mięso i dołożyć gałązki zielonej pietruszki oraz czosnek w plasterkach. Patelnię przykryć, zmniejszyć pod nią ogień i dusić wszystko do miękkości mięsa i ziemniaków. Najlepiej tego nie mieszać, ale gdybyśmy widzieli, że zaczyna nam się przypalać to podlać troszkę wody całość ma się dusić nie smażyć.
  • kurczak w marchewce 4. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować