schab w marchewce

5 (146 ocen)

  • 60 min

Schab w innej odsłonie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości
    2 średnie cebule
    4 średnie marchewki
    sól, pieprz cayenne, słodka papryka
    1 łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami, odstawić na 20 minut do lodówki.
    Następnie podsmażyć na rumiano na oleju, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
    Cebulę pokroić w półplasterki, usmażyć na złoto na tym samym tłuszczu co wcześniej mięsko, przełożyć do sosu.
    2 marchewki obrać, pokroić na plasterki, wsypać do mięsa.
    Pozostałe 2 marchwie potraktować w ten sam sposób, ale wrzucić do mięsa na około 20 minut przed końcem gotowania.

    Kiedy mięso będzie już miękkie, część marchewki wyłożyć z mięsem na talerzyk. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu, zagotować mieszając.
    Sos w tym momencie można potraktować blenderem i zmiksować kawałki marchewek. Mięso i marchewki z talerzyka wrzucić do sosu. doprawić, podawać.

Porady

Świetnym dodatkiem do sosu będzie również poszatkowany por.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować