kurczak pieczony w marchewce

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kurczak
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    2 cebule
    marynata do kurczaka:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki oleju
    1 łyżka miodu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    ostra papryka (według uznania)
    sól
    pieprz
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować