Kurczak w gęstym sosie pomidorowym po pendżabsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Indyjska kuchnia jest niesamowicie barwna i aromatyczna, a przygotowywanie potraw sprawia, że w człowieku uwalniają się pokłady radości. Polecam wszystkim przygotowanie tego dania od podstaw, czyli od garam masala*. Jestem przekonana, że każdemu sprawi to wiele przyjemności.

  • 60 min

Składniki:

  • Przygotowanie GARAM MASALA:
    5 ziaren pieprzu czarnego
    1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
    1 i 1/2 łyżeczki goździków
    1 łyżeczka nasion kolendry
    2 pokruszone liście laurowe
    2 łyżeczki cynamonu
    1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 i 1/2 łyżeczki kardamonu

    SKŁADNIKI:
    2 pojedyncze piersi kurczaka
    1 puszka krojonych pomidorów z czosnkiem
    2 cebule
    1 kawałek korzenia imbiru ok. 4 cm
    1 łyżeczka nasion kolendry
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki kozieradki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    sól
    2 łyżeczki przyprawy garam masala
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w gęstym sosie pomidorowym po pendżabsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie Garam Masala
    Składniki niezmielone prażymy na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu przez ok 2 do 4 minut. Lekko studzimy. Tłuczemy w moździerzu na proszek, łączymy ze składnikami mielonymi i jeszcze chwile tłuczemy. Przechowujemy w szczelnym, suchym słoiku.
  • 2. Kurczaka należy pokroić w dużą kostkę (wedle uznania). Cebulę i imbir obrać i pokroić - cebulę w cienkie paseczki, a imbir posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Mięso obsmażyć lekko w rondelku, następnie wyjąć je do miski, a na pozostałym po mięsie sosie podsmażyć na wolnym ogniu cebulę. Kiedy już będzie miękka trzeba dodać imbir, cynamon i kardamon - wymieszać i po około 2-3 minutach dodać mieszankę garam masala, kurkumę, kozieradkę, paprykę słodką, nasiona kolendry oraz pieprz kajeński i sól - wymieszać. Dodać pomidory, mięso i pół szklanki gorącej wody. Dusić pod przykryciem przez 30 minut.
  • 3. Jeśli po upływie tego czasu sos będzie za rzadki, a pewnie będzie, trzeba zdjąć pokrywę i przez kolejne 10-15 minut odparowywać nadmiar płynu. Należy jednak uważać, żeby nie przypalić garnka ani potrawy. Aby smaki się wymieszały, dobrze jest odstawić danie na chociażby 2 godziny, najsmaczniejsze jest jednak na drugi dzień, choć przy braku czasu można danie spożyć zaraz po przygotowaniu.
  • 4. Kurczaka w tak aromatycznym sosie wypada podawać z ryżem, ale najlepiej smakuje z pikantnymi pieczonymi ziemniakami. Ja swoje posypałam resztką gram masala: odrobina oliwy, przyprawa i lekko ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wymieszać w misce i na blachę. Widelca używałam tylko do mięsa, gdyż gęsty sos można spokojnie wyjadać kawałkami ziemniaków.

Porady

Potrawa będzie smakować także bardzo dobrze bez mięsa, jako sos np. do ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować