Kurczak po chińsku w sosie czosnkowym

5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam pikantne chińskie dania, szczególnie te, które sama gotuję. Bardzo często przyrządzamtę potrawę dla narzeczonego, który tak samo jak ja pokochał kuchnię chińską.

Składniki:

  • ● 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    ● 3 małe różnokolorowe papryki
    ● 8-10 ząbków czosnku
    ● 3/4 szklanki zielonego groszku z puszki
    ● 3/4 szklanki bulionu z kostki
    ● jajko
    ● makaron sojowy chiński, np. tao tao
    ● chili, sól, pieprz
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron sojowy zalewamy
    wrzątkiem i pozostawiamy na około 3 minuty. Odcedzamy
    i odstawiamy.
  • Kurczak po chińsku w sosie czosnkowym 2. Pokrojone w paski i posolone
    mięso smażymy na rozgrzanym
    oleju. Gdy mięso nabierze
    białego koloru, dodajemy pokrojone
    w paski papryki, mieszamy,
    dusząc przez chwilę.
    Po chwili zalewamy wszystko
    bulionem i dodajemy przeciśnięty
    przez praskę czosnek.
    Doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i chili (na ostro).
    Wszystko dusimy na małym
    ogniu około 15 minut.
  • 3. Odcedzony makaron wrzucamy
    na rozgrzany olej, dodajemy
    groszek, doprawiamy
    solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy jajko. Smażymy,
    cały czas mieszając,
    przez minutę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować