Uwielbiam pikantne chińskie dania, szczególnie te, które sama gotuję. Bardzo często przyrządzamtę potrawę dla narzeczonego, który tak samo jak ja pokochał kuchnię chińską.
Składniki:
● 3 pojedyncze piersi z kurczaka
● 3 małe różnokolorowe papryki
● 8-10 ząbków czosnku
● 3/4 szklanki zielonego groszku z puszki
● 3/4 szklanki bulionu z kostki
● jajko
● makaron sojowy chiński, np. tao tao
● chili, sól, pieprz
● olej do smażenia
Kurczak po chińsku w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron sojowy zalewamy
wrzątkiem i pozostawiamy na około 3 minuty. Odcedzamy
i odstawiamy.
2.Pokrojone w paski i posolone
mięso smażymy na rozgrzanym
oleju. Gdy mięso nabierze
białego koloru, dodajemy pokrojone
w paski papryki, mieszamy,
dusząc przez chwilę.
Po chwili zalewamy wszystko
bulionem i dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek.
Doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i chili (na ostro).
Wszystko dusimy na małym
ogniu około 15 minut.
3.Odcedzony makaron wrzucamy
na rozgrzany olej, dodajemy
groszek, doprawiamy
solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy jajko. Smażymy,
cały czas mieszając,
przez minutę.
Komentarze