Kurczak po chińsku

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne danie, które przygotujecie w kilka chwil. Zrobione ze świeżo
pokrojonych warzyw, smakuje naprawdę dobrze.
Przygotowane jest z łatwo dostępnych składników. Możecie je podać z ryżem,
lub makaronem.
Składniki na 3-4 porcje.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. fileta z kurczaka
    100 g. pora (biała część)
    1 większa papryka czerwona
    1/2 papryki zielonej
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    3-4 szczypty imbiru mielonego

    Sos:
    1/3 szklanki wody
    4 łyżki sosu sojowego
    1,5 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po chińsku 1. Kurczaka pokroić w paski. Przyprawić solą i pieprzem.
    Wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, tak żeby mięso było obtoczone w mące.
  • Kurczak po chińsku 2. Czosnek drobno pokroić.
    Paprykę, marchewkę i por pokroić w cienkie paski.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć często mieszając.
    Usmażone mięso przełożyć do miski.

    Na patelnię dolać trochę oleju i wyłożyć warzywa. Smażyć 5-7 minut na średnim gazie co jakiś czas mieszając.
    Pod koniec smażenia dodać czosnek.
  • Kurczak po chińsku 3. Do podsmażonych warzyw dodać mięso. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty.
    Składniki na sos wymieszać i wlać na patelnię, dodać też imbir.
  • Kurczak po chińsku 4. Smażyć jeszcze chwilę, około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
    Na koniec posypać sezamem.
    Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować