KURCZAK PO CHIŃSKU

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna domowa chińszczyzna. :D

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 torebki ugotowanego ryżu,
    większa pierś z kurczaka + mąka ziemniaczana do obtoczenia,
    sól,
    pieprz,
    mała cebula czerwona,
    nieduże mango,
    średniej wielkości czerwona papryka,
    mała papryczka chili,
    3 cm. imbiru,
    ząbek czosnku,
    2 łyżki oleju,
    łyżka posiekanego szczypiorku.

    Składniki sosu:
    sok z 1 limonki,
    5 łyżek cytrusowego sosu sojowego (można użyć zwykłego),
    3 łyżki wody,
    2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę.
    Papryczkę chili wydrążam z ziaren, razem z czosnkiem i imbirem drobno siekam.
    Mango obieram, wraz z papryką kroję w cienkie paseczki.
    Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące.
    W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz.
    Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam.
    Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty.
    Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem. Danie posypuję szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować