Składniki podstawowe:
2 torebki ugotowanego ryżu,
większa pierś z kurczaka + mąka ziemniaczana do obtoczenia,
sól,
pieprz,
mała cebula czerwona,
nieduże mango,
średniej wielkości czerwona papryka,
mała papryczka chili,
3 cm. imbiru,
ząbek czosnku,
2 łyżki oleju,
łyżka posiekanego szczypiorku.
Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu dokładnie ze sobą łączę.
Papryczkę chili wydrążam z ziaren, razem z czosnkiem i imbirem drobno siekam.
Mango obieram, wraz z papryką kroję w cienkie paseczki.
Mięso myję i osuszam, kroję w małe plasterki. Oprószam solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące.
W woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę mieszając na większym ogniu przez 3 minuty. Dodaję mango, smażę kolejne 2 minuty, wyjmuję na talerz.
Na drugiej łyżce oleju smażę mięso - na dużym ogniu przez 3 minuty - często mieszam.
Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty.
Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem. Danie posypuję szczypiorkiem.
Komentarze