Kurczak na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kurczaka jest dość trudne. Trzeba wyciągnąć z niego wszystkie kości bez uszkodzenia skóry. Potrzebny będzie bardzo ostry, nieduży nóż. Najpierw oddzielamy mięso od korpusu.
2.Odcinamy 2 części skrzydełka - przedramię i lotkę. Ramię zostaje, ale również zdejmujemy tu mięso z kości. Całe mięso oddzielamy tak, aby pozostało w jednym kawałku.
3.Tak powinien wyglądać kurczak po wycięciu kości. korpus i skrzydełka możemy zostawić na zupę.
Mięso rozkładamy równomiernie, aby na całości miała podobną grubość. Jeśli powstały jakieś dziury, będziemy je musieli zszyć lub spiąć wykałaczkami.
4.Teraz farsz. Ugotowane jajka, razem z pietruszką mielimy. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, cukier i przyprawy. Wykładamy farsz na mięso i zawijamy.
5.Kurczaka związujemy nitką i spinamy wykałaczkami, aby nic z niego nie wypadało. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach, góra-dół, przez 90 minut (większego kurczaka pieczemy dłużej).
Jeśli kurczak będzie za mocno się przypiekał z góry zmieniamy na grzanie tylko z dołu.
6.Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i nitkę. Kurczaka kroimy w plastry.
Komentarze