Niedziela to jest pora, abyśmy mogli sobie odpocząć od codziennych obowiązków i stania przy garach. Mam więc super przepis na obiad, który prawie robi się sam, jedzonko jest przepyszne.
Kurczak na ryżu z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wysypać ryż surowy do naczynia żaroodpornego.
Udka umyć, osączyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce.
Pokrojone udka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, podsmażyć na złoty kolor.
Podsmażonego kurczaka wyłożyć na suchy ryż.
2.Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku.
3.Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, wyłożyć na cebulę.
4.Następnie przygotować marynatę:
Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, oraz pozostałe składniki marynaty, zagotować.
Gorącą zalewą polać kurczaka.
5.Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika .
Piec w 190 stop, przez ok.75 minut.
Komentarze