Kurczak na minie

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo proste danie "zero waste" z lat 90tych. Sos z niedzielnego rosołu z kurczakiem i warzywami. Nazwa pochodzi oczywiście od stanu rozdrobnienia kurczaka ;). Moja mama bardzo często gotowała "kurczaka na minie", gdy byłam dzieckiem. Do dziś smakuje mi niezmiennie!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pozostałości z rosołu:
    Kurczak - ok 1 kg (mogą też same udka)
    Marchew - 1 szt duża lub 2 małe
    Pietruszka - 1 szt
    Seler - 1szt
    Rosół - 2 szklanki

    Dodatkowo:
    Masło - 2 łyżki
    Mąka pszenna - 2 łyżki
    Śmietanka słodka - 2 łyżki
    Koperek - 1 łyżka
    Przyprawy:
    sól, pieprz, kwasek cytrynowy (szczypta), cukier
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczak na minie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka obieramy i drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę.
    Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Zalewamy 2 szklankami rosołu i gotujemy. Do gotującego się sosu dodajemy kurczaka, warzywa i śmietankę. Doprawiamy do smaku.
    Sos podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, lub kluskami (u mnie z kopytkami).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować