kurczak na patyku

4.49 (147 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chciałabym przedstawić przepis na moje ulubione danie, bez którego nie może obyc się żadna rodzinna impreza...potocznie KURCZAK NA PATYKU oficjalnie TEMPURA

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 0.5 kilograma
    - olej do głębokego smażenia: 2 litry

    - sól pieprz ( do smaku): 2 szczypty
    - mąka przenna: 12 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 4 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - woda zimna: 0.75 szklanki
    - przyprawa curry: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczamy pierś, każdąz połówek kroimy wzdłuż w paski szerokości ok 2-3cm
    każdy z pasków nabijamy na patyczek od szaszłyków, solimy i pieprzymy do smaku
    pozostawiamy na ok 1godz , możemy przykryć folią aluminiową aby mięso nie przyschło
    przygotowywujemy ciasto:
    bardzo ważna jest zasada przygotowania ciasta: na każde 3 łyżki mąki pszennej
    dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy
    do smaku, dodajemy wodę i mieszamy mikserem ok 10-15 minut aby wszystkie składniki
    dobrze się ze sobą połaczyły-ciasto powinno miec konsystencję lekko gęstą-jeżeli bedzie za
    gęste można dolac wody, a jeżeli za rzadkie dosypać łyżkę mąki pszennej, na koniec
    dosypujemy przyprawę curry-dla bardziej intensywnego smaku można wsypać całą torebkę!!
    tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok pół godziny do lodówki, pamiętając o
    zamieszaniu przed zanurzeniem kurczaków
    do wysokiego garnka wlewamy( ok 3/4 wysokości garnka) olej i rozgrzewamy go
    do ok 190-200 stopni
    kurczaki wyjmujemy z lodówki, maczamy w cieście tak aby cały był oblepiony ciastem i
    zanurzamy w rozgrzanym oleju,smażymy ok 15 min- jeżeli podczas smażenia pojawiają się
    bardzo postrzępione fragmenty ciasta i kurczak ma bardzo fantazyjny kształt to znaczy że
    ciasto ma bardzo dobrą konsystencję.
    Polecam do tego dania najlepiej frytki lub opiekane ziemniaczki opruszone mieszanką
    przypraw:zioła prowansalskie i mięta zielona otarta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować