Chciałabym przedstawić przepis na moje ulubione danie, bez którego nie może obyc się żadna rodzinna impreza...potocznie KURCZAK NA PATYKU oficjalnie TEMPURA
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka: 0.5 kilograma
- olej do głębokego smażenia: 2 litry
Kurczak na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczamy pierś, każdąz połówek kroimy wzdłuż w paski szerokości ok 2-3cm
każdy z pasków nabijamy na patyczek od szaszłyków, solimy i pieprzymy do smaku
pozostawiamy na ok 1godz , możemy przykryć folią aluminiową aby mięso nie przyschło
przygotowywujemy ciasto:
bardzo ważna jest zasada przygotowania ciasta: na każde 3 łyżki mąki pszennej
dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy
do smaku, dodajemy wodę i mieszamy mikserem ok 10-15 minut aby wszystkie składniki
dobrze się ze sobą połaczyły-ciasto powinno miec konsystencję lekko gęstą-jeżeli bedzie za
gęste można dolac wody, a jeżeli za rzadkie dosypać łyżkę mąki pszennej, na koniec
dosypujemy przyprawę curry-dla bardziej intensywnego smaku można wsypać całą torebkę!!
tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok pół godziny do lodówki, pamiętając o
zamieszaniu przed zanurzeniem kurczaków
do wysokiego garnka wlewamy( ok 3/4 wysokości garnka) olej i rozgrzewamy go
do ok 190-200 stopni
kurczaki wyjmujemy z lodówki, maczamy w cieście tak aby cały był oblepiony ciastem i
zanurzamy w rozgrzanym oleju,smażymy ok 15 min- jeżeli podczas smażenia pojawiają się
bardzo postrzępione fragmenty ciasta i kurczak ma bardzo fantazyjny kształt to znaczy że
ciasto ma bardzo dobrą konsystencję.
Polecam do tego dania najlepiej frytki lub opiekane ziemniaczki opruszone mieszanką
przypraw:zioła prowansalskie i mięta zielona otarta.
Komentarze