Kurczak curry na ostro

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Moja pierwsza przygoda z kuchnią azjatycką. Obiad zrobiony na życzenie męża, który będąc w Anglii, jadł prawdziwe dania kuchni indyjskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    300 ml mleczka kokosowego
    3 łyżeczki pasty curry
    1 łyżka kurkumy
    1/2 łyżeczki cukru brązowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli (lub chilli w proszku)
    1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
    skórka starta z jednej cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    olej
    sól, pieprz
    pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Kurczak curry na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka kroimy w większa kostkę, posypujemy solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, drobno posiekaną papryczkę chilli, skórkę i sok z cytryny oraz 1 łyżkę oleju. Powstałą marynatę mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy kurczaka z marynatą i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy cukier, kurkumę oraz pastę curry, dokładnie mieszamy i smażymy minutę na małym ogniu. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i całość dusimy kilka minut do odparowania sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Danie podajemy z ryżem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować