curry z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne, pikantne curry z piersią kurczaka. Idealne danie na jesienne chłody.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    1 łyżeczka skórki startej z cytryny
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju
    1/4 łyżeczki soli
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki chili w płatkach
    3 cm kawałek imbiru
    200 ml mleka kokosowego
    2 łyżki żółtej pasty curry
    1 płaska łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
    Dodatkowo:
    200 g ryżu ryżu (u mnie basmati)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Curry z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem. Dodać skórkę i sok z cytryny, kurkumę, czosnek przeciśnięty przez prasę, starty imbir, chili oraz łyżkę oleju. Wymieszać i pozostawić na około 15 minut. Na patelni podgrzać łyżkę oleju. Na oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kurczaka i obsmażyć z obu stron. Dodać pastę curry, mleko kokosowe oraz cukier. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania się sosu. Curry podawać gorące z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować