Kurczak na ostro

5 (183 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste, aromatyczne i naprawdę ostrrre mięsko z kurczaka. kilka godzin macerowania i pyszne mięsko na niedzielny obiad gotowe, zapraszam:)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg kurczak
    Marynata:
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki miodu
    1 czubata łyżeczka sosu japalenio
    2 łyżeczki suszonego chili peperoncini w całości
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Do miseczki przełożyć olej i miód, wymieszać trzepaczką. Dodać sos japalenio. Chili suszone drobno posiekać, dodać do miski. Wymieszać. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem. Następnie tuszkę posmarować przygotowaną marynatą z każdej strony. Na koniec posypać przyprawą do kurczaka. Przełożyć mięso do rękawa do pieczenia, wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • 2. Kolejnego dnia przed pieczeniem, wyjać mięso z lodówki na dwie godzin, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie piekarnik rogrzać do 170 st ( termoobieg) i piec mięso około 1,5 godziny. Po tym czasie odłożyć na 5-8 minut, następnie pokroić na części. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować