Arancini- ryżowe kulki

5 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ryż w takiej postaci smakuje wybornie! Warto spróbować!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    200g ryżu (użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio)
    Ok 1l. bulionu
    40g masła
    40g tartego parmezanu

    Dodatkowo:
    Kilka pieczarek
    3 łyżki kukurydzy
    120g sera (np. mozzarella)
    Mąka i woda do przygotowania ciasta
    Bułka tarta do panierowania
    Olej roślinny do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Kulki

Arancini- ryżowe kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka pokryły się tłuszczem, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż płyn całkowicie się wchłonie- wtedy dodajemy pozostałe masło oraz starty parmezan. Mieszamy całość (ewentualnie doprawiamy do smaku) i pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia- najlepiej na całą noc.
    Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Podsmażamy ze szczyptą soli. Gdy odparuje woda, dodajemy kukurydzę. Ser kroimy na 12 podobnych części.
    Wystudzony ryż nakładamy porcjami na (najlepiej lekko zwilżoną wodą) dłoń, rozpłaszczamy i nakładamy przygotowane nadzienie wraz z kawałkiem sera. Sklejamy dokładnie, nadkładając ryż w miarę równomiernie z każdej strony, tak by podczas obróbki termicznej ser nie wypłynął na wierzch.
    Z wody i mąki robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka). Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi lub mięsnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować