Ryż w takiej postaci smakuje wybornie! Warto spróbować!
2 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
200g ryżu (użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio)
Ok 1l. bulionu
40g masła
40g tartego parmezanu
Dodatkowo:
Kilka pieczarek
3 łyżki kukurydzy
120g sera (np. mozzarella)
Mąka i woda do przygotowania ciasta
Bułka tarta do panierowania
Olej roślinny do głębokiego smażenia
Arancini- ryżowe kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka pokryły się tłuszczem, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż płyn całkowicie się wchłonie- wtedy dodajemy pozostałe masło oraz starty parmezan. Mieszamy całość (ewentualnie doprawiamy do smaku) i pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia- najlepiej na całą noc.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Podsmażamy ze szczyptą soli. Gdy odparuje woda, dodajemy kukurydzę. Ser kroimy na 12 podobnych części.
Wystudzony ryż nakładamy porcjami na (najlepiej lekko zwilżoną wodą) dłoń, rozpłaszczamy i nakładamy przygotowane nadzienie wraz z kawałkiem sera. Sklejamy dokładnie, nadkładając ryż w miarę równomiernie z każdej strony, tak by podczas obróbki termicznej ser nie wypłynął na wierzch.
Z wody i mąki robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka). Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi lub mięsnymi.
Komentarze