kulki ryżowe

4.49 (194 ocen)

Polecam jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych

Składniki:

  • 2 torebki białego ryżu 120 g sera gouda 1 jajko 1 cebula 2 łyżki masła 2 kostki bulionowe rosołowe 2 szklanki wody natka pietruszki bułka tarta olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki Kulki

Kulki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować tak , by nie był za miękki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dusić na maśle. Kostki rosołowe rozpuścić w wodzie, zagotować. Kiedy cebula się zeszkli połączyć ją z ryżem i dusić, aż ryż nabierze złocistego koloru. Następnie wlać bulion, wymieszać i gotować około 15 minut. Do przestudzonego ryżu dodać jajko , starty żółty ser i posiekana pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać i formować wilgotnymi dłońmi kuleczki. Obtoczyć w bułce tarce i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z sosem czosnkowym do mięs lub ryb.

Porady

podawać do mięs i ryb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować