Cukiniowa miseczka z ryżowym farszem

  • wyświetlono: 680 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cukiniowa miseczka wypełniona farszem z ryżu, marchewki i prawdziwków, doprawiona ziołami i zapieczona z sosem jajeczno - śmietanowym, kusi smakiem i aromatem.Powstała, gdy nie miałam pomysłu na obiad. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie starszych cukinii, które mają już nasiona.

szarak86
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu:
100 g ryżu parboiled (z dodatkiem dzikiego)
garść suszonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
1 mała marchewka

Składnik podstawowy dodatkowy:
kawałek dużej cukinii z nasionami (7-8 cm)

Składniki robocze:
1/2 łyżki oleju
1 łyżka startego żółtego sera
2 łyżki gęstej śmietany
1 małe jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
szczypta przyprawy uniwersalnej
pieprz i sól do smaku
woda do gotowania (2-3 szkl.)

Dekoracja:
zielona pietruszka

Sposób przygotowania przepisu:

Cukiniowa miseczka z ryżowym farszem

  • Cukiniowa miseczka z ryżowym farszem1. Cukinię (początkową, zaokrągloną część) wydrążyć i usunąć gniazdo nasienne, uważając, by nie przedziurawić podstawy.
    Oprószyć delikatnie solą oraz pieprzem i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aby zmiękła. Następnie wyjąć, by nieco przestygła i odlać powstałą wodę.
  • 2. Ryż ugotować w 1 szklance osolonej wody, ostudzić.
    Grzyby namoczyć w wodzie, a następnie ugotować i odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić na 1/2 łyżki oleju. Dodać pokrojone grzyby i dusić razem 2-3 minuty.
  • 4. Ryż przełożyć do miski, dodać marchewkę z grzybami, tymianek, oregano, resztę ziół prowansalskich, przyprawę uniwersalną, pieprz i sól. Wymieszać i przełożyć do cukiniowej miseczki, ubijając delikatnie łyżką.
  • 5. Jajko wbić do miski, rozmieszać widelcem. Dodać śmietanę i żółty ser, wymieszać. Sos wlać na włożony do cukinii farsz.
  • 6. Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Przed podaniem udekorować zieloną pietruszką.
KH_04-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiprawdziwkiCukiniamarchewkagrzyby leśnewegetariańskiebezmięsnedla gościtani obiadpiątkowy obiadryż parboiledna piątekkonkurs_kreatywny8cukinia faszerowana ryżemcukiniowa miseczkadanie w cukinii

Komentarze

Podobne przepisy

Pierożki z farszem drobiowo - ryżowym

Dodane przez: agatab

Pierożki z farszem drobiowo-ryżowym

Uwielbiam pierożki, więc jak tylko...

Cukinia zapiekana z farszem ryżowo - gryczanym

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Cukinia zapiekana z farszem ryżowo - gryczanym

Prosta w przygotowaniu i zdrowa...

image-0k1vsa5

Dodane przez: aga20101

KEBAB W MISECZKACH Z TORTILLI

Chcesz w oryginalny sposób przygotować...

palce lizać :P

Dodane przez: beciiaaa

Roladki drobiowe z nadzieniem ryżowo – cukiniowym

Pyszne , zdrowe rozpływające się...

Zawijaniec ryżowo - cukinowy

Dodane przez: beetle

Zawijaniec cukiniowo - ryżowy w boczku

Bardzo efektowny i smaczny sposób...

miseczki ziemniaczane z tuńczykiem

Dodane przez: czekoladka

Miseczki ziemniaczane z tuńczykiem

Pysznie nadziane ziemniaki sprawdzą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE