Kućmok

4.5 (169 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nazwa pochodzi z gwary świętokrzyskiej i oznacza coś zmieszanego. Potrawa w smaku przypomina placki ziemniaczane, ale jest od nich mniej kaloryczna, bo do jej przygotowania wystarczy odrobina tłuszczu

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kg
    - cebula: 2 sztuki
    - Jajko: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżka
    - sól według uznania (ok, 1 płaska łyżeczka)
    - pieprz do smaku (wg upodobań, ale pieprzu nie żałować): 1 szczypta
    - tłuszcz do smażenia (może być olej, smalec, boczek): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kućmok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Odlewamy nadmiar soku. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Mieszamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować