Nazwa pochodzi z gwary świętokrzyskiej i oznacza coś zmieszanego. Potrawa w smaku przypomina placki ziemniaczane, ale jest od nich mniej kaloryczna, bo do jej przygotowania wystarczy odrobina tłuszczu
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki: 1 kg
- cebula: 2 sztuki
- Jajko: 2 sztuki
- mąka pszenna: 2 łyżka
- sól według uznania (ok, 1 płaska łyżeczka)
- pieprz do smaku (wg upodobań, ale pieprzu nie żałować): 1 szczypta
- tłuszcz do smażenia (może być olej, smalec, boczek): 3 łyżki
1.Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Odlewamy nadmiar soku. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Mieszamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Komentarze