Zupa z zielonego groszku

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa krem, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g groszku (może być mrożony lub ewentualnie z puszki)
    700 ml bulionu
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    3-4 łyżki śmietanki 30 proc. lub 18 proc
    3 łyżki soku z cytryny
    pieprz i sól do smaku
    kilka kromek chleba
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony (odsączony) groszek. Wlać gorący bulion. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zmiksować na gładki krem. Całość lub indywidualnie na talerzu doprawić śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować