Zupa krem, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
300 g groszku (może być mrożony lub ewentualnie z puszki)
700 ml bulionu
1 duża cebula
2 łyżki masła
3-4 łyżki śmietanki 30 proc. lub 18 proc
3 łyżki soku z cytryny
pieprz i sól do smaku
kilka kromek chleba
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju do smażenia
Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony (odsączony) groszek. Wlać gorący bulion. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zmiksować na gładki krem. Całość lub indywidualnie na talerzu doprawić śmietanką.
Komentarze