Zwane także pod nazwą "baba ziemniaczana". Smaczne i proste danie. Każdy sobie z nim poradzi.
Składniki:
ok. 1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 duże jaja
10 dkg kiełbaski
15dkg boczku pokrojonego w kostkę
1/2 szk. mąki pszennej
sól, pieprz (lub wegeta) do smaku
Kućmok tomasza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę ucieramy na drobnej tarce, dodajemy do masy jaja, mąkę i kiełbasę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Masa powinna mieć konsystencję taką, jak na placki ziemniaczane.
2.Do Masy ziemniaczanek dodajemy kawałki kiełbasy i boczku. Mieszamy.
3.Brytfankę smarujemy margaryną posypujemy bułka tarta, wylewamy masę.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 50minut.
Porady
Kućmok dobrze smakuje z sosem pomidorowym, bądź z gulaszem.
Komentarze