Kućmok

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 24 lata, studiuję filologię włoską. Jestem początkującą gospodynią. Bardzo lubię gotować, a tę potrawę nauczyła mnie robić mama. Kućmok to jedno z moich ulubionych dań.

Składniki:

  • 1 kg chudych żeberek
    ok. 1,5 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 cebule
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    mielona ostra papryka lub pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kućmok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kućmok 1. Żeberka myjemy, osuszamy, przyprawiamy pieprzem i papryką. Cebule kroimy w cienkie plasterki. Żeberka z cebulą dusimy do miękkości.
  • Kućmok 2. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajka, mąkę, łyżeczkę soli, szczyptę ostrej papryki i 2 płaskie łyżeczki pieprzu. Dokładnie
    mieszamy.
  • Kućmok 3. Uduszone żeberka z cebulą układamy na blasze 25x25 cm i zalewamy masą ziemniaczaną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C. Kućmok
    pieczemy ok. 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować