Ciasto bez pieczenia o śmiesznej nazwie Księżniczka.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Opakowanie herbatników
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
Dwie płaskie łyżki gorzkiego kakao
Dwie łyżki cukru pudru
Dżem śliwkowy
Pół tabliczki czekolady
Ciasto księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć herbatnikami. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna dodawać po łyżce serka mascarpone. Masę podzielić na pół, jedna ma być biała, do drugiej dodać dwie łyżki gorzkiego kakao. Na herbatniki wyłożyć ciemną masę. Na nią herbatniki. Na herbatniki dżem śliwkowy. Na dżem herbatniki. Na herbatniki połowę białej masy. Przykryć herbatnikami, wyłożyć drugą część białej masy. Czekoladę zetrzeć na tarce. Włożyć do lodówki. Ciasto jest idealne następnego dnia.
Komentarze