Tort Księżniczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort został w całości wymyślony przeze mnie. Zbliżały sie 5 urodziny mojej córeczki. Pomysłów było kilka ale ze względu na zainteresowanie światem księżniczek przez moją córeczke wybór padł na księżniczke. Tort nadaje się dla dzieci gdyż zamiast sztucznych barwinków użyłam soku z buraków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 4 łyżki mąki
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - dżem truskawkowy (smak według uznania)

    Składniki na masę 1:
    - 1 szklanka mleka
    - 1 bita śmietana śnieżka
    - 1 galaretka zielona (kolor według uznania), rozpuszczona w 1 szkl. wody

    Składniki na masę 2:
    - 3 serki homogenizowane
    - 1 galaretka czerwona (kolor według uznania), rozpuszczona w jednej szklance wody

    Dekoracja:
    - 1 margaryna
    - 2 budynie waniliowe
    - 8 łyżek cukru
    - 4 szklanki mleka
    - 1 burak ćwikłowy

    1 Lalka (zabawka)

    cukierkowa posypka

    dekoracje kwiatowe ( dowolne cukiernicze ozdoby)

    folia spożywcza

    szprycka do mas ( lub worek cukierniczy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Upiec biszkopt z 4 jajek. Po upieczeniu posmarować biszkopt dżemem i zwinąć w roladę. Następnie pokroić roladę w plastry grubości 1-2cm. Plastrami rolady wyłożyć dokładnie brzegi oraz dno całej , dużej, okrągłej miski(salaterki).
  • 2. Przygotowanie masy 1:
    Ubić bitą śmietanę zgodnie z przepisem . Połączyć z tężejącą galaretką w celu uzyskania masy. Masę wlać do wcześniej przygotowanej miski wyłozonej roladkami. Odstawic do lodówki na okł 10 min.
  • 3. Przygotowanie masy 2:
    Serki homogenizowane połączyć z tężejącą galaretką i wylać na masę z bitej śmietany ( masa 1). Ponowanie odstawić do lodówki na okł. 30min.
  • 4. Przygotowanie dekoracji:
    Miskę odwrócić do góry dnem i delikatnie zdjąć by jej zawartośc pozostała na paterze i utowrzyła kopułę która tym samym bedzie suknią księżniczki. Nogi lalki owinąć mocno folią spożywczą i umieścic na środku przygotowanej kopuły, w taki sposób aby laka była widoczna od pasa w górę.
  • 5. Przyozdabianie sukni:
    Ugotować 2 budynie w 4 szklankach mleka i ostudzić. Margarynę ucierać 10min, potem dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Masę budyniową podzielić na dwie części. Do jednej dodac kilka kropel z buraka ćwikłowego by zabarwic masę na kolor różowy.
    Białą masą należy uformować górę sukienki(tułów lalki) i oblepić ją cukierkową posypką. Następnie tą samą masą smarujemy dół sukni.
    Wygładzamy suknie do o koła .Następnie szprycką do dekoracji ozdabiamy tort, najpierw z przodu białą masą a później z tyłu różową, tak aby przypominała ona prawdziwą suknię. Na końcu księżniczkę dekorujemy kwiatowymi ozdobami.

Porady

-Najlepiej robić to etapami tak jak rozpisałam zaoszczędzi się przy tym sporo czasu. -Ze względu na to iż ma być to dla dzieci zamiast sztucznych barwników użyłam buraka ćwikłowego do zabarwienia masy . -Przy wyciąganiu z miski kopułę sukni najlepiej wyciągnąć ją od razu na naczynie na którym będzie podawana gościom. -Ozdobić suknie można według uznania, ja robiłam to szprycką uzyskując kształt małych bezików. -TORT JEST ALTERNATYWĄ DLA OSÓB NIE LUBIĄCYCH MASY CUKROWEJ KTÓRA Z REGUŁY JEST BARDZO SŁODKA.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować