Malinowa księżniczka

4.21 (344 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny przekładaniec. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest proste i szybkie do przygotowania.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka mąki (odejmujemy 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 2 łyżki kakao),
    • 2 łyżki kakao,
    • 2/3 szklanka cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 4 łyżki oleju,
    • PONCZ:
    • ½ szklanki wody,
    • 3 łyżki soku z cytryny,
    • 1 łyżeczka cukru pudru,
    • KREM SEROWY:
    • 500g sera twarogowego z wiaderka,
    • 250g śmietany kremówki (36%),
    • ½ szklanki cukru pudru,
    • 10-12g żelatyny (3 łyżeczki),
    • 50ml wody,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • Około 250g herbatników kakaowych,
    • 400g masy kajmakowej,
    • 450g malin (świeżych lub mrożonych),
    • 800ml wody,
    • 2 galaretki malinowe,
Wystaw ocenę:

4.21 (344 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Malinowa księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
    PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
    KREM SEROWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno (ale nie do końca). Dodajemy ser twarogowy, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy chwilkę do połączenia składników.
    Stopniowo wlewamy ciurkiem wystudzoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Od tego momentu musimy postępować szybko, bo masa była zimna więc zacznie szybko tężeć.
    ZŁOŻENIE CIASTA: Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
    W blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wykładamy połowę kremu serowego, wyrównujemy. Na kremie układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową. Układamy drugą warstwę z herbatników. Na ciastka wykładamy pozostały krem serowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy. Na biszkopcie układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Przefiltrowana woda to niezwykle potrzebny składnik do przygotowania deserów. W ten prosty sposób można często polepszyć smak potraw. Dla naszych czytelników mamy 10 % kod rabatowy. W sklepie Aquaphor należy wpisać kod: burda10. Dotyczy produktów nieobjętych promocją.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować