- herbatniki
- dwie śmietany 30% (400ml)
- galaretka cytrynowa
- galaretki o różnych smakach np. malinowa, agrestowa, kto jaką lubi, ja dałam malinową, szafirową i bursztynową
- łyżka cukru pudru
- woda
- polewa czekoladowa
Ciasto kostka rubika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie herbatniki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż jest napisane na opakowaniu. Wystudzić, ale nie doprowadzić do stężenia. Resztę galaretek rozpuścić i przelać do talerzy lub pudełek, by stężały i móc później je pokroić w kostkę. Śmietany z łyżką cukru pudru ubić na sztywno. Lekko tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową wlewać cienkim strumieniem do śmietany. Delikatnie miksować. Kiedy reszta galaretek stężeje, pokroić w kostkę i wsypywać powoli do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Położyć herbatniki. Polać polewą czekoladową, która była wcześniej rozpuszczona w kąpieli wodnej. Włożyć ciasto do lodówki. Powinno być dobre po trzech godzinach.
Komentarze