Tort księżniczka

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Koleżanka poprosiła mnie o wykonanie tortu na urodziny chrześniaczki i mogę śmiało powiedzieć, że podołałam wyzwaniu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt I- z tortownicy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Biszkopt II- z formy do babki:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Krem I- kolor kremowy:
    2 gotowe kremy o smaku waniliowym- w moim przypadku z firmy Cykoria
    Mleko
    Margaryna

    Krem II- kolor różowy:
    1 gotowy krem o smaku waniliowym
    Mleko
    Margaryna
    Czerwony barwnik spożywczy

    Dodatkowo:
    Poncz wykonany z naparu czarnej herbaty z dodatkiem cukru
    Dżem o smaku wiśniowym lub truskawkowym
    Lalka barbie
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt I:
    Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 25 cm, pieczemy 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Biszkopt II:
    Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do babki- najlepiej bez lejka, pieczemy 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 3. Krem I:
    Krem przygotowujemy według przepisu z opakowania z dodatkiem miękkiej margaryny.
  • 4. Krem II:
    Krem przygotowujemy według przepisu z opakowania z dodatkiem miękkiej margaryny oraz barwnika do momentu uzyskania pożądanego koloru.
  • 5. W każdym biszkopcie w centralnej części wycinamy wąską szklaneczką otwór na lalkę.
    Pierwszy placek biszkoptu I nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem, smarujemy dżemem, a następnie kremem I, kładziemy drugi placek biszkoptu I, dalej na biszkopcie z tortownicy kładziemy większy placek z babki, a następnie mniejszy przy każdorazowym powtórzeniu wyżej wymienionych czynności.
  • image-0tcu2b6 6. Lalkę owijamy folią spożywczą, umieszczamy w przygotowanym otworze ciasta, z zewnątrz smarujemy kremem I i II odpowiednio dobranymi kolorami.
  • image-16v5aey 7. Całość tortu (sukni) oraz lalkę dekorujemy szprycą, a następnie według własnego uznania kwiatkami i innymi dekoracjami.

Porady

Kremu zarówno do przełożenia jak i dekoracji możemy użyć dowolnego, np. bitej śmietany z dodatkiem śmietan- fixu czy żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować