Kruchy placek ze śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Uformowaną kulę, dzielimy na 2 równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie na wyłożoną blaszkę/tortownicę papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta (kruszymy/ugniatamy palcami, bądź trzemy na tarce). Spód nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 15 min do zarumienia. Na podpieczone ciasto podsypujemy mąką migdałową, wykładamy połówki śliwek skórką do dołu (w przypadku dużych kroimy na ćwiartki), kruszymy/trzemy na tarce drugą cześć ciasta, pieczemy ok. 45-60 min. w 180°C, do zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy (jeśli damy radę się opanować i nie zjeść gorącego). Wystudzone prószymy cukrem pudrem.
Komentarze