Kruchy placek malinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowy, a taki prosty. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    1 duże jajko
    350 gramów mąki krupczatki
    3 łyżki cukru kokosowego (albo zwykłego)
    120 gramów masła
    1-2 łyżki lodowatej wody
    Szczypta soli
    Ekstrakt waniliowy

    Nadzienie:
    350 gramów malin
    2 łyżki budyniu waniliowego
    Kilkanaście listków mięty

    Dodatkowo:
    3 łyżki cukru pudru
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruchy placek malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatam szybko kruche ciasto. Kulę wkładam do woreczka, chłodzę w lodówce minimum 45 minut.
    Maliny delikatnie myję, obtaczam w proszku budyniowym, listki mięty rwę na kawałeczki i dodaję do owoców.
    Ciasto dzielę na dwie nierówne części. Tą większą wylepiam dno formy - polecam tę z ruchomym dnem. Formuję nieco wyższy brzeg. Wykładam maliny. Z reszty ciasta odrywam małe kawałki i układam na owocach. Można również je zetrzeć na tarce.
    Placek piekę przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewam lukrem.

Porady

można użyć mrożonych malin poza sezonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować