Kruchy placek z jeżynami i pianką

4.94 (200 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche i bardzo delikatne ciasto z jeżynami. Słodycz którą delikatnie przełamują jeżyny, to połączenie jest idealne na lato.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    2,5 szklanki mąki
    250 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    ¾ szklanki cukru
    2 budynie waniliowe po 40g każdy
    ½ szklanka oleju
    Jeżyny ok 1 szklanki
Wystaw ocenę:

4.94 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruchy placek z jeżynami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do zamrożenia.
    2/3 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier nadal ubijając. Ubijając wsypać budynie. Powoli małą strużką wlewać olej nadal ubijając. Pianę wyłożyć delikatnie na spód, wyrównać i rozłożyć owoce. Na owoce zetrzeć pozostałą część ciasta.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do zarumienienia góry. Ok 30-40 minut. Wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować