Kruche serce z orzeźwiającym musem agrestowym i bezowymi rozetkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Krucha tarta nadziana orzeźwiającym i lekko kwaskowym agrestowym musem, który idealnie komponuje się z opaloną słodką bezą. Kruche ciasto z owocami rosnącego w ogrodzie agrestu to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wspomnienie rodzinnego ciasta, do którego chętnie wracamy przy wspólnej kawie.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250g mąki pszennej
    125g masła
    4 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło do wysmarowania tortownicy

    Mus agrestowy:
    250g konfitury agrestowej
    1 galaretka agrestowa
    200ml wrzątku

    Włoska beza:
    170g cukru
    40ml wody
    2 białka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Ciasto

Kruche serce z orzeźwiającym musem agrestowym i bezowymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, dokładnie wyrobić rękoma, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26cm, u mnie w kształcie serca. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Mus agrestowy:
    Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Po tym czasie tężejący mus agrestowy wylać na kruche ciasto i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 4. Włoska beza:
    Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, miksować aż do momentu uzyskania masy bezowej o sztywnej i lśniącej konsystencji.
  • 5. Gotową bezę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na całej powierzchni tarty. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować świeżymi kwiatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować