Kruche serce z orzeźwiającym musem agrestowym i bezowymi rozetkami

  • wyświetlono: 59 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Krucha tarta nadziana orzeźwiającym i lekko kwaskowym agrestowym musem, który idealnie komponuje się z opaloną słodką bezą. Kruche ciasto z owocami rosnącego w ogrodzie agrestu to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wspomnienie rodzinnego ciasta, do którego chętnie wracamy przy wspólnej kawie.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 65min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania tortownicy

Mus agrestowy:
250g konfitury agrestowej
1 galaretka agrestowa
200ml wrzątku

Włoska beza:
170g cukru
40ml wody
2 białka
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche serce z orzeźwiającym musem agrestowym i bezowymi rozetkami

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, dokładnie wyrobić rękoma, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26cm, u mnie w kształcie serca. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Mus agrestowy:
    Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Po tym czasie tężejący mus agrestowy wylać na kruche ciasto i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 4. Włoska beza:
    Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, miksować aż do momentu uzyskania masy bezowej o sztywnej i lśniącej konsystencji.
  • 5. Gotową bezę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na całej powierzchni tarty. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować świeżymi kwiatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastodo kawysmaczneszybkieagrestowaciasteczkociachoz musem agrestowym

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami i bezowa pianką

Dodane przez: Kloruś

Ciasto z owocami i bezową pianką

Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate...

Sernik

Dodane przez: programistapogodzinach

Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem...

Puszystość i słoność sernika zamknięta...

Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Dodane przez: rena123

Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Efektowny i pyszny torcik dla dorosłych....

Najlepsza rolada bezowa

Dodane przez: 2milutka

Rolada bezowa z wiśniami i galaretką

Rolada bezowa nie jest wypiekiem...

Orzeźwiające ciasto z jagodami

Dodane przez: Ola1984

Orzeźwiające ciasto z jagodami

Pyszne, nie za słodkie ciasto z...

lodowe z orzeźwiającą miętą

Dodane przez: Milena127

Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą

Deser z cukierków lodowych do tego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE