Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem, dwoma kremami i galaretką z frużeliną z malin. Tort obłożony kremem z mascarpone w dwóch kolorach. Tort udekorowany, bezikami jako rozetki. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 26.05.2023
    BISZKOPT:
    -8 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BEZIKO-ROZETKI:
    -35 g. białek +szczypta soli
    -50 g. drobnego cukru
    -1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki octu
    do posmarowania spodu:
    -70 g. gorzkiej czekolady

    GALARETKA MALINOWA:
    -300 ml. wody
    -2 galaretki malinowe
    -300 ml. frużeliny malinowej, przetartej

    NASACZENIE:
    -1/2 małej Nutelli + woda gorąca

    KREM CZEKOLADOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -250 g. mascarpone Karmelowego
    -20 g. cukru pudru
    -ok. 18 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM Z MASCARPONE:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. mascarpone z białą czekoladą
    -20 g. cukru pudru
    -ok. 18 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    OBŁOŻENIE:
    -250 g. serka mascarpone
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy, do tortów w proszku
    dodatkowo:
    -barwnik czerwony i złoty, jadalny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 25 cm, albo rancie. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 2. beziki-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka. Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej. Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce dodawanym cukrem, na szklistą masę. Przesiać mąkę, wlać ocet i zmiksować, na niższych obrotach miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Wycisnąć beziki w kształcie rozetek, na blaszkę, z papierem do pieczenia. Piekarnika nagrzać do 100*C i suszyć beziki z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.3-4 godz. Zostawić w piekarniku aż wystygną. Beziki, odwrócić i od spodu, posmarować pędzelkiem rozpuszczoną, czekoladą i odstawić do jej zastygnięcia. Zapobiegnie to odmięknięciu na kremie. Upiec dzień wcześniej.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 3. galaretka- Zagotować wodę i rozpuścić tam galaretki. Dodać frużelinę i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Przelać do zafoliowanej miski fi 20 i schłodzić w lodówce do zestalenia. Można zrobić dzień wcześniej.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 4. Biszkopt, przekroić na 3 blaty.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 5. Spód biszkoptu ułożyć do rantu fi 24.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 6. nasączenie- Mały słoiczek Nutelli, uzupełnić przegotowaną gorącą wodą. Dobrze wymieszać i wystudzić. Częścią nasączyć biszkopt w rancie.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 7. krem 1- Czekoladę rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić, ok. godz. ale można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na biszkopt w rancie.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 8. Przykryć drugim, blatem biszkoptowym.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 9. Nasączyć mocniej ten drugi blat a i od razu i 3 ale mniej.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 10. krem 2-Postąpić podobnie jak z poprzednim kremem, pomijając rozpuszczanie czekolady. 3/4 kremu wylać do rantu na biszkopt.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 11. Włożyć tam galaretkę, lekko wciskając.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 12. Przykryć resztą kremu i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 13. Włożyć ostatni blat biszkoptowy, przecięciem w dół. Tort schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 14. Po schłodzeniu, zdjęć zabezpieczenia. Przykryć podkładką na torty i paterą. Odwrócić tort do ''góry nogami ''. Nie zapominać między podkładką a tortem jak i między podkładką a paterą, zrobić kleks kremu. Sprawdza się krem z masłem, bo ten tutaj z obłożenia, nie za bardzo, bo nie jest stabilny.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 15. obłożenie- Zmiksować serek ze śmietanką a potem kremem w proszku. Większą połową kremu, posmarować cały tort i zrobić zdrapką, ozdobny wzorek. Resztę zafarbować na różowo.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 16. Krem różowy przełożyć do woreczka cukierniczego, bez tylki. Nanieść na tort na dole w koło do 3/4 wysokości, ale z nierównym zakończeniem. Prostą packą wyrównać ten różowy krem, . Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 17. Rozetki bezowe, można delikatnie tylko kontury, pomalować pędzelkiem na złoto. Rant kremu różowego, pomalować też na złoto. Beziki ułożyć na górze tortu, jako rozetki.
  • Tort urodzinowy z galaretką i bezowymi rozetkami 18. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować